Hekling – oppskrift og garn
Har du lyst til å begynne med hekling, eller er du kanskje erfaren med teknikken? Les om hekling, oppskrifter og garn her.
Hva er hekling?
Hekling er en form for håndarbeid der du skaper noe av garn. På lik linje som strikking, dreier det seg om masker som festes inn i hverandre og til slutt skaper et plagg eller noe annet du vil lage.
Til tross for at hekling og strikking ligner på hverandre, er de så absolutt ikke det samme.
Først og fremst er det forskjell i hvordan maskene holdes sammen. Heklearbeider er lukket og du forholder deg kun til én maske om gangen, mens i strikking ligger alle maskene åpne helt til de felles til slutt. Denne markante forskjellen gjør at enkel hekling er velegnet for nybegynnere med håndarbeid, også barn. Hvem har vel ikke fingerheklet i barnehagen?
Det er også stor forskjell i verktøyene: I hekling bruker du bare ett redskap; en heklenål med krok som skal hente tråden, én maske om gangen. I strikking bruker du minst to pinner, eventuelt flere – eller en rundpinne som er spiss i hver ende – og alle maskene sitter hele tiden på pinnen(e).
Hekling er en fleksibel teknikk som åpner for kreativitet. Det er enkelt å øke eller felle masker underveis i heklingen, og det er vanlig å kombinere flere masketyper for flotte heklemønstre. Hekling er også velkjent som kanting og dekor på strikkede arbeider.
Heklearbeid blir gjerne fastere, tykkere og mer stabilt enn strikkede arbeider – en fordel som drevne heklere vet å utnytte.
Hvorfor hekle?
Hekling er en populær hobby for mange som ønsker å utfolde kreativiteten og skape noe med egne hender. Teknikken brukes til å lage alt fra små ting som grytekluter, bamser, vesker og småplagg, til større tekstiler som tepper, duker og kjoler. Det er ikke uvanlig å bygge opp større arbeider med mange små deler (som i lappeteppe av heklede oldemorsruter), men store arbeider kan også hekles i én enkelt del.
Ulike masker
Akkurat som i strikking og andre håndarbeidsteknikker, finnes det flere måter å hekle på. Nedenfor kan du lese litt om de viktigste maskene som brukes i hekling.

Illustrasjon fra Phildar: Luftmaske.
Luftmaske
Luftmasken er den enkleste masken som benyttes i en hekleoppskrift (og det er denne vi kjenner fra fingerhekling). Denne masketypen brukes gjerne for å starte et arbeid, og til å vende underveis i arbeidet. Luftmasker kan også benyttes videre i heklingen, og de bidrar til hullene som oppstår i klassiske heklemønstre. Lengden på luftmasken definerer bredden på alle maskene som senere brukes i arbeidet.
Starter du helt fra begynnelsen, må du først lage en løkke som festes på heklenålen. Deretter tar du et kast på heklenålen og drar garnet gjennom løkken. Slik fortsetter du med nye løkker, og hver av disse er en luftmaske. Denne masketypen forkortes med lm i hekleoppskrifter.
Illustrasjon fra Phildar: Fastmaske.
Fastmaske
For å få større, sammenhengende flater i hekling brukes masker som hektes i hverandre, samtidig som heklearbeidet vokser i høyden ved at tråden kastes på nålen. Enklest av denne typen masker er fastmasker, de er omtrent like høye som de er brede.
Disse maskene hekles ved at du stikker heklenålen gjennom tidligere maske og henter tråden. Trekk den gjennom arbeidet. Nå har du to løkker på heklenålen. Ta et kast på heklenålen og dra tråden gjennom begge løkkene. Fastmasker forkortes med fm i oppskriften.
Illustrasjon fra Phildar: Stav.
Stav
For å skape et spennende mønster, og når du ønsker et arbeid som vokser raskt, kan du hekle det som kalles staver. Her blir maskene lengre, knapt tre ganger så høy som fastmaskene, og de ser rett og slett ut som små staver som preger mønsteret.
For å hekle staver begynner du med å lage et kast på heklenålen (i tillegg til løkken/masken som allerede er på nålen). Deretter stikker du heklenålen i neste maske, tar et kast, og drar garnet gjennom masken. Nå har du tre løkker på heklenålen. Ta et nytt kast og dra tråden gjennom de to første løkkene. Nå har du to løkker igjen på heklenålen. Ta enda et kast på heklenålen og dra tråden gjennom de siste løkkene. I oppskriften står det gjerne st når du skal hekle staver.
Mange vil forresten mene at staven er dronningen i heklearbeider. Masken har dannet grunnlaget både for den kortere halvstaven (se nedenfor), og lengre masker som dobbelstav og trippelstav ved å øke antall kast på nålen.
Halvstav
Halvstaver er også en type maske som er perfekt for å skape fine mønstre eller strukturer i kreasjonene dine. Masken bygger i høyden midt mellom stav og fastmaske. Den brukes derfor ofte for å skape fine, jevne overganger mellom disse.
For å hekle en halvstav legger du tråden rundt heklenålen som et kast (du har allerede en maske/løkke på heklenålen). Deretter stikker du heklenålen gjennom en maske i heklearbeidet, og tar et kast på heklenålen. Trekk tråden gjennom heklearbeidet. Nå har du tre løkker på heklenålen. Ta nok et kast på heklenålen, og dra tråden gjennom de tre løkkene. Halvstaver forkortes ofte med hst i oppskriften.
Illustrasjon fra Phildar: Kjedemaske.
Kjedemaske
Kjedemasken brukes nesten alltid i arbeider som hekles rundt for å lukke hver omgang, men også i mange hekleborder og heklemønstre. Den er lavest blant de vanlige maskene og bygger bare trådens tykkelse i høyden. Når det kun brukes kjedemasker i et arbeid, kalles dette for pjoning. Kjedemasken kan også sys som dekor på ferdige plagg, navnet er da kjedesting.
I heklearbeidet lages kjedemasken ved at du stikker heklenålen i en maske, tar et kast på nålen og drar tråden gjennom masken. Trekk videre den nye masken/løkken gjennom løkken du har på heklenålen. Når du leser en hekleoppskrift er kjedemasker gjerne forkortet til kj.
Forkortelser i hekling
Selv om mange hekleoppskrifter inkluderer diagrammer, særlig når mønstrene er komplekse, brukes det ofte forkortelser. De vanligste forkortelsene i hekleoppskrifter er:
Luftmasker = lm
Staver = st
Halvstaver = hst
Kjedemasker = kj
Fastmasker = fm
Omgang = omg
I eldre hekleoppskrifter kan du finne forkortelser som sm (sammen), arb (arbeidet), beg (begynnelsen) og lignende, men disse er mindre brukt i dag.
I hekleoppskrifter brukes omgang (omg) når arbeidet hekles rundt, mens rader er benevnelsen når det hekles frem og tilbake.
Hekleoppskrifter
Det finnes nesten ingen grenser for hva du kan hekle. Er du usikker på hva du vil lage, trenger du ikke fortvile. I vår nettbutikk, Yarning.no, finner du et stort utvalg av hekleoppskrifter. Her er noen tips til hva du kan hekle:
Jakke og genser
En deilig cardigan eller genser er perfekt å hekle. Vi har oppskrifter til både barn og voksen i ulike design. Hva med en knallfin heklejakke til dame, en herlig retro heklegenser eller en superenkel heklet poncho?
Hals og skjerf
Hvis du trenger noe for å holde varmen, er hals, sjal og lue ypperlige hekleprosjekter. Velg mellom alt fra et flott sjal, et fluffy pannebånd, eller matchende heklelue og skjerf til barn.
Topp og kjole
Hvis du ønsker deg et lett plagg er en heklet topp eller kjole helt perfekt. I en av Phildars kolleksjoner finner du blant annet en rekke topper til barn og dame – perfekt sommerhekling. Hvis du vil ha en større utfordring, anbefales denne nydelige heklekjolen.
Vesker, interiør og dekor
Blant hekleoppskrifter er vesker og handlenett veldig populært. Her kan du hekle alt fra et praktisk heklenett til en søt mobilveske.
Til tross for at det finnes mange oppskrifter til heklede plagg, er det nok vanligere å hekle ulike dekorasjoner og bruksgjenstander. Du kan for eksempel hekle enkle gulvmatter, sofaputer eller oppbevaringskurver. Hekling er også perfekt for å lage søte kosedyr.
Julepynt er perfekt å lage selv, og hekling er en super teknikk til dette. Våre mest populære hekleoppskrifter er dekorative iskongler, julekuler av restegarn, retro krans, heklede stjerner, og engler og julekuler.
Heklegarn
I teorien kan du bruke akkurat det garnet eller materialet du vil til dine hekleprosjekter, men det er noen garn som egner seg bedre til hekling enn andre. Bomullsgarn er en klassiker for hekleprosjekter, men du bør også vurdere garntype og fibre opp mot hva du skal lage. Garn er ikke bare garn, og det er helt essensielt at du velger en garntype som passer til prosjektet.
Her er noen garntyper og materialer du kan bruke til hekleprosjektene dine:
- Bomullsgarn og andre plantefibre (vegangarn)
- Ullgarn og alpakkagarn
- Trend- og effektgarn
- Garn av stoff-, plast- eller papirremser (og det kan du lage selv!)
Er du usikker på hva du vil bruke? Ta en titt i vår nettbutikk da vel! Vi har et stort utvalg av garnkvaliteter, perfekt til alle mulige prosjekter.
Finn ditt neste håndarbeidsprosjekt på Yarning.no
Hvis du er på utkikk etter et nytt håndarbeidsprosjekt, er Yarning.no det perfekte stedet å starte. I vår nettbutikk finner du alt fra enkle hekleoppskrifter ypperlig for nybegynnere, til mer avanserte oppskrifter som passer perfekt for de mer erfarne. Trenger du inspirasjon til ditt neste håndarbeidsprosjekt, er det bare å sjekke ut våre garn og oppskrifter. Vi kan nesten garantere at du finner en oppskrift du liker.
Merk: Alle våre oppskrifter er merket med vanskelighetsgrad!
Lurer du på noe?
Har du spørsmål om våre produkter, oppskrifter, frakt eller andre praktiske ting, er det bare å ta kontakt. Vi er tilgjengelige på e-post: post@garnmagasinet.no og telefon: + 47 21 64 61 64 (hverdager 10–18).
Yarning.no er din garnbutikk på nett!