3 for 2 på alle oppskrifter

Enkel strikkeoppskrift – oppskrifter og tips

Har du lyst til å lære å strikke? Eller vil du bare lage noe lettvint? Vi har enkle strikkeoppskrifter for både ferske og drevne strikkere. Les mer her. 


Se våre oppskrifter

Yarning.no er en nettbutikk som selger garn og oppskrifter. Her finner du nye håndarbeidsprosjekter innenfor en rekke hobbyer og interesser. I vår nettbutikk kan du velge blant annet enkle strikkeoppskrifter, enten du er en erfaren strikker, eller aldri har tatt i strikkepinner før. 


Vi har et bredt utvalg av oppskrifter, slik at du finner noe som passer ditt nivå. Hver oppskrift er merket med vanskelighetsgrad – lett, middels og krevende. På den måten kan du enkelt navigere deg gjennom oppskriftene, og finne en som passer deg. 

Hva er strikking? 

Strikking er en teknikk der du jobber for å fremstille noe av garn, på samme måte som med hekling. Strikking handler om å hekte sammen rekker eller rader av åpne masker av garn, som alle er lenket i hverandre. Strikking har altså alle maskene åpne underveis, mens i  hekling er det kun én maske som er åpen. Strikkede arbeider blir svært fleksible og derfor også behagelige, føyelige plagg. Teknikken brukes også i tekstiler, tøyet kalles da tricot (som også er det franske ordet for “strikk”). 

Tips til nybegynnere

Dersom du er helt fersk i strikkegamet, synes du sikkert det virker litt overveldende å velge oppskrift og garn, og bare sette i gang. Det er ikke så rart. For det første finnes det mange ulike strikketeknikker, og oppskriftene har ulik vanskelighetsgrad. Derfor har vi samlet noen tips som skal hjelpe deg som nybegynner på vei: 

Velg noe du virkelig vil lage eller trenger

Det er ikke bare bare å skulle velge sin første oppskrift. Det finnes utallige strikkeoppskrifter, og valgets kval er sterk. Vårt tips er at du går for noe du virkelig har lyst til å lage, eller trenger. Dette gjør at motivasjonen til å starte er stor. Ikke minst er motivasjonen for å fullføre mye større med noe du vil ha, enn hvis du bare lager noe for å lage noe. 

Gå for enkle oppskrifter

Når du har funnet ut hva du har lyst til å lage, er det lurt å finne en oppskrift som er lettstrikket. Er du i en garnbutikk kan du spørre om anbefalinger, hos oss kan du både ringe og maile om du trenger hjelp. Du finner også oppskriftens vanskelighetsgrad oppgitt i nettbutikken, samt en kort beskrivelse av teknikken.

Velg et lite prosjekt 

Ditt aller første strikkeprosjekt bør ikke være for stort. Begynn gjerne med skjerf, lue, kluter eller om det er aktuelt; et lite babyteppe eller annet som har en enkel fasong. Plagg og annet som kun består av én eller to deler kommer du raskere i mål med, og gleden over å strikke selv ligger også i å bli ferdig og ta det i bruk. Genseren du så gjerne ønsker å strikke er et fint prosjekt nummer to. 

Begynn med passelig tykt garn 

Uansett om du går for et stort eller lite prosjekt, anbefaler vi å starte med garn i medium tykkelse. Dette er rett og slett for å holde motivasjonen oppe når du er midt i prosjektet, og utålmodigheten begynner å gjøre seg gjeldende. 

Bruk anbefalt garn

Når du har funnet strikkeoppskriften du bare må lage, er neste skritt å velge garn. Det enkleste og absolutt beste er å bruke garnkvaliteten i oppskriften. Dersom du sterkt ønsker noe annet, for eksempel om du ikke tåler ull, kan du kontakte oss for å finne et godt alternativ. Vil du lete selv, vær oppmerksom på at oppgitt garnmengde i oppskriften ofte endres med annet garn. 

De viktigste faguttrykkene

 • Strikke rundt: Strikkes rundt fra samme side i arbeidet, vanligvis på retten. Det brukes rundpinne eller sett med 5 pinner; kalt strømpepinner eller settpinner. 
 • Strikke frem og tilbake: Når alle maskene på en pinne er strikket, snus pinnen og så strikkes det tilbake på den andre siden. All slags pinnetyper kan brukes. 
 • Rillestrikk: Frem og tilbake strikkes rette masker på alle pinnene. Rundt strikkes vekselvis 1 omgang med rette masker og 1 omgang med vrangen masker. 
 • Glattstrikk: Frem og tilbake strikkes rette masker på den ene siden og vrange masker på den andre. Rundt strikkes alle omgangene rett.  
 • Vrangbord eller ribb: Vekselvis rette og vrange masker plassert over hverandre. Brukes gjerne nederst på genser, jakker og luer (med mer) for å lage en tett og fleksibel kant.
 • Våre enkle strikkeoppskrifter

  Vi har et stort utvalg av oppskrifter som er lette å strikke. Nedenfor har vi samlet et utvalg av enkle strikkeprosjekter, perfekt for deg som er nybegynner eller bare vil ha et enkelt prosjekt. 

  Enkle oppskrifter for nybegynnere

  Det finnes et hav av strikkeoppskrifter, og er strikking noe du er litt ukjent med, er det viktig å finne en oppskrift som er tilpasset ferske strikkere. Derfor har vi samlet sammen noen oppskrifter som passer utmerket for deg som er nybegynner.

  Plagg til baby og småbarn

  Mange tar opp pinnene i barseltiden, og da er det jo helt perfekt å lage babyplagg til den lille. Hos oss finner du blant annet denne nydelige easy-peasy-kolleksjonen med babyklær. Vi anbefaler også denne favoritten – seleshorts. Ønsker du å lage klær til småbarn (1-4 år), anbefaler vi denne morsomme ponchoen og denne toppen med frynser

  Strikk til voksen

  Vi har også mange enkle oppskrifter til plagg for voksen, og kan blant annet by på denne enkle Lettvintlua. Trenger du noe til å holde halsen varm, har vi en enkel oppskrift på et stort og deilig skjerf i rillestrikk. Er du på utkikk etter en superenkel overdel, tenk rillestrikk. Vi har to deilige plagg som strikkes i tykt, mykt garn, med tykke pinner: denne komfortable genseren og denne chunky jakken. De er begge utmerkede prosjekter for nybegynnere.

  Annet

  Har du lyst til å begynne med små prosjekter, anbefaler vi Cool Clutch. Den er morsom å strikke, og ikke minst praktisk. Bruk den som veske, sminkepung, eller pennal til barna. Et annet lite og enkelt strikkeprosjekt er disse praktiske gryteklutene du kan strikke med eller uten detaljer.

  Enkle oppskrifter for de litt drevne

  Selv om man er en dreven strikker, er det alltids ålreit med noen enkle strikkeprosjekter som går nærmest av seg selv, uten mye å holde styr på underveis. Nedenfor har vi samlet noen ganske enkle oppskrifter som passer til den mer erfarne strikkeren, hvor alle gensere og jakker er i enkelt snitt uten ermetopper.

  Strikk til baby og småbarn

  Vil du lage noen søte babyplagg, anbefaler vi denne supersøte fletteluen, passer til babyer fra 0-24 mnd. For barn fra 1-4 år, kan vi anbefale denne lodne genseren


  Skal du strikke til større barn, har vi mange fine oppskrifter. En av våre favoritter er denne romslige og fargerike genseren. For at barna ikke skal fryse i halsen, er en løs hals i patentstrikk et ypperlig strikkeprosjekt. Et litt mer avansert, men fortsatt enkelt strikkeprosjekt, er denne sporty jakken til barn fra 4-12 år. 

  Strikk til voksen

  Av strikkeplagg til voksne har vi fine oppskrifter i glattstrikk – alt fra denne nydelige genseren i merinoull til en fin sommerlig v-genser. Vi anbefaler også denne genseren i angoragarn, eller denne deilige jakken. Hvis du vil ha en litt større utfordring kan du bryne deg på en genser i ribbestrikk med raglanfellinger. Den er litt mer utfordrende, men fortsatt et enkelt og greit prosjekt. 

  Kjøp ditt neste strikkeprosjekt på Yarning.no 

  Er du på utkikk etter et nytt prosjekt? I vår nettbutikk finner du flere enkle oppskrifter, perfekt for nybegynnere eller for deg som vil ha et kjapt og lettstrikket prosjekt. Vi har også flere oppskrifter med middels og krevende vanskelighetsgrad i flere flotte design. 

  Lurer du på noe? 

  Dersom du har spørsmål angående våre garn, oppskrifter, frakt eller andre ting er det bare å kontakte oss. Vi er tilgjengelige på e-post: post@garnmagasinet.no og telefon: + 47 21 64 61 64 (hverdager kl. 10–18).


  Yarning.no er din garnbutikk på nett!


  Se våre oppskrifter